Integrativni centar za savjetovanje i podršku

USLUGE
RADIONICE INKLUZIJE

Svako je dijete jedinstveno, s drukčijim potrebama, željama i osjećajima. Ono što nas povezuje jest potreba pripadanja nekoj zajednici i povezivanja s drugima oko nas. Da bismo doista živjeli u društvu jednakih mogućnosti neophodno je poticati razumijevanje različitosti od najranije dobi.

S navedenom namjerom radionicama inkluzije (lat. inclusio – uključivanje, sadržavanje, obuhvaćanje, podrazumijevanje) potiče se povezivanje i umrežavanje djece s teškoćama u razvoju i djece urednog razvoja da bi zajedno rasli i razvijali se. Inkluzija podrazumijeva uvažavanje djece s teškoćama u razvoju kao ravnopravnih sudionika u sustavu, bez njihova izdvajanja u posebne uvjete, a uz osiguravanje potrebne pomoći bilo kojem djetetu kad god je ona potrebna. Na taj način djeca imaju priliku razvijati socijalne i komunikacijske vještine, uče prihvaćati sebe i svoje posebnosti, razvijaju samopouzdanje i samopoštovanje na njima primjeren način –  zajednički, uz igru i aktivnosti s drugom djecom.

S namjerom podizanja svijesti djece (i roditelja) o inkluziji planiran je ciklus od 8 kreativnih radionica. Radionice inkluzije osmišljene su kao prilika za ugodno i interaktivno druženje djece s različitim iskustvima. 

Ciljevi radionica:

  • širiti dječje obzore i omogućiti stvaranje novih prijateljstva
  • stvarati ambasadore tolerancije i empatije
  • omogućiti šire socijalne interakcije djeci s različitim iskustvima
  • razvijati pozitivnu sliku o sebi
  • upoznati djecu s  različitim tehnikama opuštanja
  • upoznati djecu s gimnastikom i zabavnim motoričkim aktivnostima. 

Radionice inkluzije održavaju se jednom mjesečno u prostoru Dječjeg kreativnog centra DOKKICA (Otokara Keršovanija 4, Osijek) ili u prostoru škole i vrtića čiji su polaznici učenici s teškoćama u razvoju kao i učenici tipičnog razvoja. Ukoliko želite prijaviti dijete na sudjelovanje u interaktivnim kreativnim radionicama potrebno je ispuniti obrazac u nastavku.

Ustanove koje su zainteresirane za provođenje radionica inkluzije u svojim prostorima mogu nas kontaktirati na naš službeni e-mail ili broj telefona.

Za prijavu potrebno je ispuniti obrazac.

Obrazac za prijavu djeteta u radionice inkluzije: